Prins annorlunda!

Publicerat: 4 mars, 2010 i Tips
Etiketter:, ,

Tänk att små svarta bokstäver på tunna sidor kan bilda otroliga ord och sätta tankeverksamheten på högvarv. Sen vi fick vår prins så har innehållet i böckerna ändrats radikalt. Nu är det  ett ämne som ger så otroligt mycket tillbaka , ett ämne som man själv kan relatera till och som gör att man växer lite som människa. Ord för ord tas in och lagras på hög för att efter ett tag plockas fram igen för att känna att man inte är ensam om sina upplevelser.  ”Prins annorlunda” är just en sådan bok.  Den är helt fantastisk och som handlar om en förälders resa vars barn har downs syndrom.

Ett stycke ur boken där dom tar upp ämnet skällsord. Mycket tänkvärd text!

”En utav de saker som systrarna reagerar starkt på är att det inom ungdomskulturen ofta används skällsord med referenser till handikappade. På skolgården hörs ord som ”cp”, ”mongo” eller damp som synonymer för folk som på olika sätt anses vara dumma i huvudet. Varje gång någon använder den typen av ord så upplever de uttrycken som ett hån mot deras bror. Vi själva reagerar naturligtvis också på den typen av uttryck, även om vi inte omger oss med folk som använder dem i samma utsträckning. Användandet av den typen av ord vittnar bara om en svag förståelse för vad det är för individer som de refererar till. Det gör att vi inser hur viktigt det är med information om de annorlunda människorna som finns här, mitt i bland oss.

Några gånger har Ludvig fått elaka kommentarer och ibland har han märkt att man skrattar åt honom. Det har hänt att han har blivit kallad ”mongo” och tom ”cp”. Han mår väldigt dåligt i de situationerna och blir ledsen när han vet att han inte är accepterad. Det som händer i honom är inte annorlunda än vad vi alla upplever när vi blir illa behandlade. Att han har sämre förstånd innebär inte att han inte uppfattar förakt och elakheter. Snarare tvärt om. Då han inte har förmåga att analysera och förstå, är hans andra sinnen desto känsligare. Han är väldigt sensitiv och lyhörd, han har en förmåga att snabbt uppfatta sinnesstämningar och känslor i sin omgivning.

Eftersom vi har ett barn med downs syndrom önskar vi ofta att alla vore lika upplysta om vad ”mongo” och ”cp” är, som vi är om så mycket annat. Idag är det nästan ingen som reagerar när någon skriker ”mongo”, medan alla skruvar på sig när någon säger negerboll. Det borde vara lika självklart att inte ropa dessa ord efter någon som det är att inte ropa ”blatte” eller ”nigger”.


Annonser
kommentarer
 1. malin skriver:

  ja fy fan för bilar å kostnader!!!!

 2. Amy skriver:

  bra med såna böcker som får en att tänka lite 🙂 Har dessvärre aldrig tid för bokläsande 😦

 3. Va roligt att hitta hit! Har själv bott i Kristinehamn, har en liten Neo på 1 år som föddes för tidigt….inte alls lika tidigt som er Neo men jag känner ändå igen så mycket av känslorna etc…även vi låg på Akademiskas Neonatal…

  Du är grymt inspirerande med din styrka!

  Kramar

 4. Sandrah skriver:

  Synd jag aldrig läser annars verkade det ju som en bra bok!

 5. Ja det hade vart roligt:) Är där och hälsar på lite då och då iaf eftersom jag har vänner etc som bor kvar.

  Vi har haft tur…Neo mår jättebra…ett litet hål ”på hjärtat” men det växer antagligen ihop. För oss var det en tuff start men sen har allt gått bra. Jag är ledsen att ni har fått det så kämpigt men han ser ut att vara en go och livsglad kille:)

  Kramar

 6. Maria skriver:

  Den där boken ska jag läsa!

 7. Fasen va bra skrivet! Får jag kopiera och lägga in på min blogg? Kan lägga till din blogg och skriva att jag kopierade härifrån.

  Det är en riktig tankeställare!

  Kan själv säga att det ibland slinker ut såna dumma ord, mest en vanegrej som jag blivit uppväxt med sen tidig skolålder. Då skäms jag, jag menar, jag vet ju inte om mina barn får några men av den tidiga födseln? Och så tänker jag på hur fruktansvärt respektlöst det är mot de som faktiskt har ett handikappat barn skulle må av att höra sådana ord slängas hit och dit som om de vore lika illa att vara Cp-skadad som att vara hora?!!
  Man hör det överallt tyvärr! Nu säger jag till tex mina små syskon som går i skolan om de skulle säga något sådant, precis lika fult är det att säga ”mongo” som ”hora” till någon.

  Nä.. Jag blir sur och ledsen bara jag läser detta 😦

  Kram på er båda två, ni är så fina<3

 8. Marih skriver:

  En super bra bok som jag också rekommenderat i min blogg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s