Internationella prematurdagen

Publicerat: 17 november, 2010 i Prematur

Internationella prematurdagen: Neonatalkompetens ger de minsta barnen en trygg start

Den 17 november 2010  firas för andra gången den internationella prematurdagen med syfte att öka medvetenheten och kunskapen om för tidigt födda barn.

Omkring 600 nyfödda barn behöver varje år avancerad neonatalvård på Akademiska sjukhuset. Tack vare utvecklingen inom neonatal intensivvård kan numera mer än hälften av alla för tidigt födda i graviditetsvecka 23 räddas till livet utan allvarliga komplikationer. På 1970-talet överlevde bara en tiondel av barnen födda efter 28.e veckan.

– Vår neonatalenhet fungerar som center för högspecialiserad intensivvård (inklusive nyföddhetskirurgi) för regionens minsta och/eller sjukaste nyfödda barn, säger överläkaren och verksamhetschefen Uwe Ewald.

Vården vid neonatalavdelningen på Akademiska är ledande i utvecklingen av familjecentrerad vård, bland annat med kängurumetoden och har en mycket aktiv forskning. Huvudprincipen för kängurumetoden är att föräldrarna vårdar sitt barn hud mot hud så mycket som möjligt, istället för att barnet ligger i kuvös. Detta medför en rad viktiga fördelar: tiden på sjukhus blir kortare, chansen att mamman kan amma ökar och risken att barnet drabbas av hypotermi (nedkylning) minskar. Barnet får även bättre viktökning, stabilare hjärtfrekvens och blir mindre stressat, och barn och föräldrar får lättare att knyta an till varandra emotionellt.

Tina Wiman, mamma till Hannah som föddes i vecka 30 och författare till boken ”Våga älska” poängterar vikten av att få vara nära sitt nyfödda barn.
– Som prematurförälder är man väldigt känslig. Det är många som styr och tar hand om ditt barn och det är svårt att känna sig som en förälder fullt ut. Man behöver hålla sitt barn, vara nära och kanske till och med få vara ensam med sin nyfödda för att känna att man verkligen behövs och är unik. Får man praktisera känguruvård så vinner man mycket, inte bara medicinskt utan banden mellan förälder och barn stärks också på ett helt annat sätt.

Om Tina fick önska hur vården av prematura skulle se ut så ser hon det som absolut viktigast att samvård prioriteras (möjlighet för föräldrar att stanna kvar på sjukhuset hos sitt barn), något som tyvärr inte sker på alla sjukhus. Känguruvård är också något hon vill se mer av och hoppas på inför framtiden.
– Även om det inte alltid är möjligt att praktisera fullt ut för alla föräldrar så borde känguruvård vara normen!

http://www.akademiska.se/templates/page____49381.aspx

Annonser
kommentarer
  1. hej hej, tack så mycket=) har inte läst din blogg förr, får nog börja med det nu=)

  2. Hej! Hoppas allt är bra med lilla Neo! Och det är så bra att du skriver fakta om prematurbebisar och det sköra livet…

    Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s