Neos astma

Publicerat: 6 februari, 2011 i Förkyldningsastma
Etiketter:

I slutet av augusti 09 då hösten sakta men säkert började smyga sig på så smög sig även hostan fram. Vi trodde först att det var en envis förkylning som inte ville ge med sig. Sen har har neo diagnoscerats med falsk krupp vid förkyldningar tidigare så vi trodde det hela berodde på det. Veckorna gick men hostan blev snarare sämre än bättre och nätterna kändes oändligt långa. Han hostade så han kräktes och hostade så hårt att rösten skar sig, typiskt falsk krupp läte. Jag överdriver inte när jag säger att jag nog var uppe mellan 5-10 gr per natt. Vi provade det mesta ånga, höja huvudändan på sängen mm. Det gick inte över och vi ringde vårdcentralen där vi fick flytande ventoline och hostmedicin som i princip inte hjälpte något allt.

Fler veckor gick. Vi träffade ”våran” läkare i karlstad och en remiss skickades. Gick ytterligare några veckor innan vi fick en tid för att träffa en ny läkare. Han lyssnade några sekunder på lungorna/andningen och konstaterade direkt att det inte lät som det skulle. Antagligen så var det förkylningsastma sa han. Vi fick en inhalator+ medicin och vi började genast med inhalationerna. Det skar i hjärtat varenda gång när man såg skräcken i hans ögon för han var så rädd vid inhaleringarna.  Efter några dar när medicinen började verka på djupet kom vändningen. Sakta men säker så var uppstigningarna  på nätterna allt färre. Kan inte beskriva vilken lättnad det var för oss alla. På sommaren kunde vi trappa ner och under 2 månader så var han inhalations fri. Trodde först att nu har det försvunnit men när hösten än en gång kom smygandes så började hela baletten om igen. Men nu visste vi vad det var och började inhalationerna igen och genast blev det bättre.

Neos astma påverkade honom på hösten, vintern och våren. Kyla, rått och kallt väder och klimatombyten, särskilt i kallt väder. Väldigt känslig för klimatombyten tex om det är fint väder ena dagen och regn och kallt nästa så märks det direkt på kvällen. Vid förkyldningar blir det väldigt påtagligt med hosta (ibland så han kräks) men jag tycker ändå att den sitter i dessa årstider oavsett förkylning eller ej.  Massa rossel och slem och ibland pipig andning. Vid gråt blir han väldigt slemmig och hostig. Även vid kyla blir det värre så dessa kalla vintrar har inte varit till hans fördel. Då har vi undvikit att gå ut överhuvudtaget. Vi har aldrig riktigt upplevt att han har svårt att få luft eller  jätte kämpigt med andningen förens de senaste veckorna vi börjat dubbelinhalera med pulmicort och ventoline inför nätterna som vi märkt en liten förbättring. Så det verkar som han kan ha lite svårt med just andningen på nätterna. Men det kan vara något annat också. Så svårt att alltid behöva gissa sig fram. Han har inga allergier så hans astma beror med ganska stor säkerhet på den för tidiga födseln och de 2  månaderna med respirator som satt sina spår.

Som jag skrev i förra inlägget så har vi fått ny medicin Seretide som fungerar som Ventoline men den håller i minst 12 timmar ist för 3-4 som ventolinet gör. Neo gillar inte nebunetten och skriker allt vad han kan. Det enda positiva med det är att han tar djupa andetag så vi vet att får i sig medicinen. Även om inhalationerna är jobbigt nu innan han vänjer sig så går det betydligt fortare. För en dos tar det ca 5-7 andetag innan det är klart eftersom medicinen är mer koncentrerad än vad den förra var. Vi har kvar ailosen men kör nu enbart på nebunetten. Nätterna har blivit lite bättre men han vaknar till och små gnäller 1-2 gånger varje natt men oftast somnar han om fort. Vet inte om den nya skenan ställer till det lite också som förövrigt inte riktigt funkar. Han lyckas alltid på nått sätt pilla ur fingrarna var eviga natt men det är en annan historia. Kan säga att jag är så tacksam för högkostnadsskyddet för jag jag meddela att astma mediciner inte är av den billiga sorten. Nu blev det mycket information men jag hoppas ni får en liten inblick i hur det är.

Annonser
kommentarer
 1. Oj vad jag känner igen mig. Skönt det hjälper i alla fall.

 2. malin skriver:

  Önskar jag kunde lätta på den lilla kämpens börda<3

 3. Carro skriver:

  Låter precis som min Leons astma. Fast vi har airomir och pulmicort… Han har kräkts varje dag i en vecka nu. Hemskt 😦 Visst var det hemskt i början när man var tvungen att ge dom inhalatorn. Fy va man mådde dåligt! Vi får hoppas att sommaren blir bra för våra astmabarn.

 4. Emma skriver:

  Vilka hjältar ni är 🙂 och tack för att ni delar med er av en annan verklighet!

 5. Emelie skriver:

  Hoppas det blir bättre och inte sämre till våren. Förstår (vet=)) att det sätter sina spår att ALDRIG få sova ordentligt båda för er och för Neo. Den mer långtidsverkande medicinen låter intressant,tack för den infon=) Men blir han speedad av den? kramar

 6. Emelie skriver:

  OK, gött. kanske man ska testa det då=) Har hört att man kan bli lite väl uppåt av luftrörsvidgande så det var glädjande att höra. KRAM

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s