Många för tidigt födda dör unga

Publicerat: 22 september, 2011 i Artiklar/ Länkar, Prematur
Etiketter:,

Många för tidigt födda dör unga. Foto: Scanpix

Många för tidigt födda dör unga. Foto: Scanpix

Det finns ett starkt samband mellan att födas för tidigt och att dö ung. Det konstaterar amerikanska forskare efter att ha studerat hundratusentals svenskar.

Att barn som föds för tidigt, före vecka 37, löper en ökad risk att bli sjuka och dö omedelbart efter förlossningen är välkänt. Hur riskerna ser ut senare i livet är det ingen som riktigt vet.

För att få reda på mer genomförde forskare vid Stanford University i USA en registerstudie på fler än 600 000 svenskar som alla var födda mellan 1973 och 1979. Av dessa var nästan 28 000 födda före vecka 37.

År 2008, då deltagarna var mellan 29 och 36 år gamla, hade drygt 7 000 av dem dött.

När forskarna jämförde de båda grupperna, fann de ett starkt samband mellan att vara född tidigt och risk för att dö ung. Det gällde även för dem som bara var född lite för tidigt, mellan vecka 34 och 36, mot normala 38 till 42 veckor.

Sambandet fanns dock endast i tidig barndom (1-5 år) och för unga vuxna (18-36 år). Däremellan syntes ingen förhöjd dödlighet alls.

Forskarna, som publicerar sina resultat i tidskriften Jama, konstaterar att den förhöjda risken kan sättas i samband med medfödda missbildningar, lung-, hormon- och hjärtsjukdomar, snarare än med neurologiska sjukdomar, cancer eller olyckor.

Mindre roligt att höra på nyheterna idag. Ja jag vet man ska inte ta allt till punkt och pricka. Men detta är ju inte direkt nått som undgår en. Fick en klump av grad större i magen efter jag fått reda på detta…

Annonser
kommentarer
 1. Susanne Bolgakov skriver:

  Hej Marie!
  Jag läste ditt inlägg på facebook och sökte mig vidare hit. Vi har en liten Levi som är 2,5 år, föddes v 29+2 och hade en kraftig infektion som ledde till en hjärnblödning, grad 3. Nu har vi fått diagnos cp skada. Levi kan inte gå än och har inget tal. Han gör lite egna tecken och kan säga två bokstäver i några ord. Jag såg filmerna när Neo går med sin Crokodil, Levi har fått en likadan men har inte riktigt förstått tjusningen med den än. Jag blir varm i hjärtat när jag läser om er och ni känns så nära när man går igenom liknande liv. Du får gärna höra av dig om du vill. Jag tänker på er! Kram Susanne

 2. Susanne Bolgakov skriver:

  Åh tack för ditt inlägg! Skönt att höra hur er resa varit och att han äntligen kan gå. Vi har kommit till logoped nu och håller på att lära oss att teckna. Levi har lärt sig ”ko” nu. 🙂 Har ni även haft skenor till Neo. Det fick vi förra veckan och han gillar dem verkligen. Skönt!! Trodde han skulle ta av sig dem eller bli arg. Vi åker på vår första utlandsresa imorgon, Cypern. Ska bli skönt. Det har varit en slitsam upplevelse för hela familjen men ändå en nyttig resa vi gjort i och med Levis tuffa start. Är Neo ert första barn, har ni fått fler?
  Kram Susanne

 3. Sara östling skriver:

  man får ta vara på alla underbara stunder man har ihop. och tänkte på sådan här i svåra stunder. mina barn räknas ju också med här 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s